Öncelikle herkese selamlar. Sezon kapalı ve sabırsızlıkla yeni sezonu beklerken bir yandan sonuç aldığımız köpeklerimizden sezona yetiştirebilecek yavrular edinmeye çalışıyoruz.her üreticinin mutlaka yavru bkımıyla alakalı tecrübeleri ve yöntemleri vardır ben de yavrularımızda karşılaşacağımız sağlık sıkıntılarını minimize edebilmek adına bu yazımı kaleme almayı sezon itibariyle uygun buldum , umarım fayda sağlaya bilirim.
Aşılama ve antiparaziter ilaçlama neden bu kadar önemli diyebilirsiniz; 1) özene bezene itinayla ince eleyip sık dokunarak yapılmış bir eşleşmenin meyvelerini sağlıkla büyüterek emeğimizin sonucunu görebilmek 2) av köpekleri en zor şartlarda çalışan ve her türlü mikropla direk temas halindeki ve bizlerle çok yakın ilişki içerisinde olan( avı getirmesi ki avdaki her hangi bir parazte direk muhatap olması demektir, aynı araca biniyor olmamız ki köpeğimizin taşıdığı her hangi bir hastalığı ne kadar kolay alabileceğimizin bir göstergesidir, v.s gibi) köpeklerdir.
Köpeklerimizde ilk yaşadığımız sıkıntı bağırsak solucanlarıdır ve bu parazitlerin varlığı aşının çalışmasını engeller, sonuç ben aşısını yaptırdım ama köpeğim yine hasta oldu… İşte bu duruma düşmemek için ilk basamak doğru ve etkin bir antiparaziter mücadele yapmaktır . Genellikle bütün yavru köpeklerde ilk doğduklarında bağırsak paraziti vardır ve bu daha doğmadan önce anneden plasenta yoluyla alınır vede emzirme döneminde de sütle yoluyla alınmaya devam eder. Bu geçişi engelleyebilmek için anne adayı köpeğimize gebeliğin 45. gününde mutlaka kilosuna göre parazit uygulamalarımızı yapmalıyız. (tabi ki köpeklerimize normalde de rutin olarak 2 ayda bir parazit uygulamalarımızı yapmamız gereklidir.) Bundan sonraki uygulamalar yine periyodik olarak 2 ayda bir devam etmelidir
Toxocara canis’in şematik yaşam döngüsü:
Şemanın eşliğinde bu parazitin döngüsünü şu şekilde açıklayabiliriz;
1)Yeni doğanlar ve 3 aylığa kadar olan yavrular:
a) Prenatal enfeksiyon ; Plasenta yoluyla anneden yavruya larva geçişi ( 6 numara)
b) Galaktojen enfeksiyon; doğumdan 35. Güne kadar süt bezlerine yerleşmiş olan larvalar süt yoluyla yavrulara geçmeye devam ederler.(7 numara)
c)Yumurta enfeksiyonu; parazit yumurtalarının çevreden alınmasıyla şekilenir.(9 numara)
d)Paratenik konakların yenilmesi; paraziti taşıyan küçük canlıların yenilmesiyle şekillenir(2 numara)
2) 6 aylık ve daha büyük köpekler:
a)Yumurta enfeksiyonu; değişik doku ve organlarda kistler oluşturur. Çeşitli nedenlere bağlı olarak aktivasyon kazanırlar (Gebelik,hastalık, v.s.)
b)Paratenik konakların yenmesi
Evet şimdi gelelim bu aşılama işi nasıl olacak bunu da kısaca şematik olarak vereyim umarım yardımcı olacaktır:
YAVRUNUN YAŞI YAPILACAK UYGULAMA
21. gün............................................ iç parazit uygulaması
28. gün............................................ iç parazit uygulaması
35. gün............................................ iç parazit uygulaması + puppy-dp aşısı
42. gün............................................ iç parazit uygulaması
60. gün............................................ 1. karma aşı
75. gün............................................ 2. karma aşı
90. gün............................................ bronşit aşısı
105. gün............................................ kuduz aşısı
120.gün…………………………………………………….. mantar aşısı
135.gün……………………………………………………………… lyme aşısı(keneler aracılığı ile taşınan ve insana da bulaşma eğilimi gösteren zoonotik bir hastalıktır)
150.gün………………………………………………………………. tetanoz aşısı